Könyvajánló
2013.06.12

Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe könyvtárunk állományának két legfrissebb darabját. A könyvtár teljes katalógusa elérhető honlapunkon a könyvtár nyitólapjáról. Várjuk kedves olvasóinkat.

Folyamatosan frissülő rovatunkban szeretettel ajánljuk leendő olvasóink figyelmébe könyvtárunk állományának néhány érdekesebb darabját.

Ide kattintintva megtekinthető a könyvtár katalógusa.Andrea Tornielli:
Ferenc pápa élete, eszméi, szavai

Szent István Társulat, Budapest, 2013.

„Hiszek Isten befogadó türelmében, mely jóságos, mint egy nyári éjszaka.”

Jorge Mario Bergoglio. 2013. március 13-án, az európai idő szerint az esti órákban, a világ ezt a nevet visszhangozta. Vajon ki ő, akit a pápaválasztó bíborosok – sokak számára meglepetésként – a Katolikus Egyház élére emeltek, s aki Assisi nagy szentje után a Ferenc nevet vette fel? Olasz származású, de argentin; jól képzett jezsuita, ugyanakkor „Isten Szegénykéjének” az útját járja; gyakorolja a népi vallásosság különféle megnyilvánulásait, ám emellett a legmodernebb technikák lehetőségeivel él. Nagy tapasztalattal rendelkező előadó, akinek rögtönzéseit nemcsak a katolikus hívek, hanem a keresők, az elesettek, iskolázatlanok is azonnal értik. A legfőbb méltóság hordozója, aki céltudatosan jó példával jár elöl az egyszerűség megvalósításában, vagyis azt tanítja, amit maga is megél, és megéli azt, amit tanít.

Az életét, eszméit és megnyilatkozásait bemutató könyv megismerteti az olvasót azzal az emberrel, akire hívők és nemhívők egyaránt várakozással tekintenek. A Szentatya szeretetteljes szavai mindenkihez szólnak. Múltjának felelevenített jeleneteit olykor derű és humor járja át, s bár elsősorban az életéről beszél, időről időre önkéntelenül is felszínre hozza a krisztusi tanítás drága kincseit.

A Magyar Kurír könyvismertetője:
http://www.magyarkurir.hu/hirek/andrea-tornielli-ferenc-papa-elete-eszmei-szavai
Vanyó László:
Az ókeresztény művészet szimbólumai

Jel Kiadó, Budapest, 1997. (2., átdolgozott kiadás)

„A szimbólumok és a szimbolizmus iránti érdeklődés már szinte „kórosan” megnövekedett, ami korunk szellemi koherencia iránti igényét jelzi. Ezt a második, átdolgozott kiadást azonban nem ez motiválja, továbbra is távol tartjuk magunkat a szimbólumok pszichológiai elemzésétől és értékelésétől, „hasznosításától”, csak az ókeresztény művészet szimbólumainak genezise foglalkoztat.”

A kötetből olyan máig használt, illetve elfelejtett szimbólumok megjelenését, történetét, használatát ismerhetjük meg, mint a pálma, a koszorú, az élő víz, a pelikán, a szarvas, a főnix vagy akár a feszület maga. A szerző a késő ókor művészetének kontextusában elhelyezve, a különböző művészeti ágakat és az ókeresztény kor művészetének fejlődési szakaszait és témáit sorra véve tárgyalja a keresztény múltnak ezt a rendkívül izgalmas területét. „Az ókeresztény művészet szimbólumai” 1988-ban jelent meg először, a második, átdolgozott kiadásba a rá következő évek újonnan megjelent szakirodalmát is beledolgozta.

Vanyó László (1942-2003) az ókeresztény irodalom és művészet egyik legjobb magyar ismerője. Nevéhez fűződik többek között az „Ókeresztény Írók” című 18 kötetes patrisztikai sorozat szerkesztése is.


Korábbi könyvajánlónk: 2013. Május

 

2022. január 23.
XX.évf. 3.szám


 hétfő 6:30
 kedd 6:30
 szerda 6:30
 csütörtök 6:30
 péntek 18:00
 szombat 18:00
 vasárnap 8:00
10:00
18:00